Vitamiinien tarve on raskausaikana jopa suurempi kuin ennen raskautta. Erityisesti foolihapon, kalsiumin, d-vitamiinin ja raudan saannista on pidettävä huolta. Myös omega-3 on tärkeää sekä odottavalle äidille että sikiölle, mutta on huomioitava että kalanmaksaöljyä ei kannata käyttää sen sisältämän A-vitamiinin takia, vaan kannattaa valita laadukas kalaöljy. Monipuolinen ruokavalio takaa tietenkin melko hyvin eri vitamiinien saantia, mutta sen tueksi kannattaa muutama purkki ottaa käsille.
Omega-3
Omega-3-rasvahapporyhmä koostuu ihmiselle välttämättömistä rasvahapoista. Hapot ovat erityisen tärkeitä raskausaikana, sillä kehittyvä sikiö tarvitsee äidin kehossa muodostuvien rasvahappojen lisäksi äidin ravinnon mukana tulevia rasvahappoja. Hyviä omega-3 lähteitä ravinnossa ovat monet siemenet ja pähkinät, kananmunat, oliiviöljy ja rasvainen kala. Nämä edellämainitut auttavat myös d-vitamiinia imeytymään paremmin.
Omega-3 rasvahapot vaikuttavat veren hyytymiseen, joten varsinkin lisäravinnevalmisteiden käyttö on syytä lopettaa 2-4 viikkoa ennen laskettua aikaa.
D-vitamiini
Raskausaikana D-vitamiinin tarve kasvaa. D-vitamiiniannosta ei kovin helposti saa ravinnosta täyteen, etenkään raskausaikana, sillä sen hyvä lähde maksa on taasen kiellettyjen listalla, ja toinen lähde eli auringonvalo on myös hieman kortilla Suomessa etenkin talviaikaan, joten tämä kannattaa ehdottomasti ottaa purkista. D-vitamiini on oleellinen kalsiumin imeytymisen kannalta.
Kalsium
Sikiö tarvitsee kalsiumia luuston ja hampaiden kasvamiseen. Jos äidin ruokavaliosta ei liikene kalsiumia, se sisältää riskin äidille. Äiti nimittäin silloin luovuttaa omasta luustostaan kalsiumia sikiölle, jolloin odottaja itse saattaa myöhemmin kohdata luusto-ongelmia. Kalsiumia saa hyvin vihreistä vihanneksista, siemenistä ja pavuista. Maidon kalsium estää raudan imeytymistä, joten se ei ole ihanteellinen kalsiumin lähde.
Rauta
Raudan imeytymisessä on suuria yksilöllisiä eroja. Tarkkaa raskausajan saantisuositusta ei ole olemassa, mutta selvää on, että raudan saantia on hyvä lisätä raskausaikana. Rauta-arvoja on hyvä mitata raskauden aikana sillä ne saattavat vaihdella runsaastikin. Hyviä raudan lähteitä ruokavaliossa ovat lihan lisäksi useat siemenet, palkokasvit, kikherneet, pinaatti ja tumma suklaa. Kasviperäisen raudan imeytyminen riippuu vahvasti C-vitamiinin saannista. Myös kahvi ja tee estävät tämän imeytymistä, joten niiden nauttiminen kannattaa ajoittaa ruokailuista erilleen.
C-vitamiini
C-vitamiini tukee mm. luustoa ja hampaita, sekä vahvistaa vastustuskykyä ja kollageenin tuotantoa, joten sen saantia ei kannata unohtaa. Se on kuitenkin suhteellisen helppo saada ravinnosta, kaaleissa, pinaatissa, sitrushedelmissä ja marjoista mustaherukassa ja tyrnimarjassa sitä on runsaasti. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten kun muistaa juoda riittävästi vettä päivän aikana, niin mahdollinen liian suuri annostus kyllä poistuu kehosta luonnollisin keinoin.
Sinkki
Sinkillä on paljon tärkeitä tehtäviä elimistön vastustuskyvyn parantamisessa. Sinkin vaikutukset näkyvät myös sellaisten hormonien, kuten insuliinin, kasvuhormonin ja testosteronin aineenvaihdunnassa. Sinkki vaikuttaa elimistön suojapintojen, kuten ihon, suoliston nukkapinnan ja keuhkojen pintasolukon uudistumiseen, mutta yliannostettuna se saattaa estää raudan imeytymistä joten annostuksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Sinkki auttaa myös A-vitamiinin ja B-vitamiineihin kuuluvan foolihapon aineenvaihduntaa sekä toimii antioksidanttisuojaa lisäävien entsyymien kautta.
Foolihappo
Elimistö tarvitsee foolihappoa erityisesti punasolujen lisääntymiseen ja uusiutumiseen, ja sillä on rooli myös muiden solujen rakentumisessa. Onkin ilmeistä, että raskausaikana foolihapon tarve kasvaa huomattavasti. Ravinnossa foolihappo on nimeltään folaatti, ja sen synteettinen muoto foolihappo on versio B-9 vitamiinista. Parhaita folaatin lähteitä ravinnossa ovat kananmunan keltuainen, palkokasvit, pinaatti ja parsakaali.
Maitohappobakteerit ja boulardii
Raskauden aikana odottavan äidin vastustuskyky laskee, joten sen tueksi kannattaa ottaa käyttöön maitohappobakteerit. Niitä löytyy paljon erilaisia eri käyttötarpeisiin. Boulardii on hyvänlaatuinen hiiva, joka suojaa ja korjaa suolen seinämiä, jolloin maitohappobakteerit pääsevät toimimaan tehokkaammin.